nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Folket protesterar och organiserar sig i Ungern

2011-08-13

Nu när nästan all medial uppmärksamhet riktas mot de krisande länderna kring Medelhavet skrivs nästan ingenting alls om EU-landet Ungern, som var EU:s ordförandeland första halvåret 2011. Vad som nu händer där kan ge en föraning om vad som kommer att kunna hända även i andra EU-länder.

EU-representanten Laurent Wauquiez lovordade nyligen Ungerns president Victor Orbán: ”Ungern har genomgått prövningen som visar att hon förtjänar sin plats i hjärtat av Europa (…) Hon kan stoltsera med att ha uppnått de flesta av de mål hon hade satt upp i början av ordförandeskapet (…) Ungern söker att garantera folket socialt understöd och har verkligen behov av att koncentrera sina ansträngningar i kampen mot arbetslöshet och inaktivitet.”

I själva verket är Orban pressat av Internationella valutafonden och EU att genomföra en monstruös plan av tvångsarbete. Inrikesministern har satt igång allmänna arbeten. 42 000 pensionerade anställda i ordningsmakten har kallats in under hotet att förlora pensionen om de vägrar. De skall övervaka 300 000 arbetslösa som skall återföras i arbete för att bygga vallar mot översvämning, dammar och underhålla allmänna platser etc. För detta övervakade tvångsarbete betalas de 171 euro brutto per månad och måste själv ta sig till arbetsplatsen och ordna logi.

Den privata sektorn gynnas också av underbetald arbetskraft. Efter rekommendationer från EU att ”genomföra reformen att förstärka viljan för arbetsoförmögna att ta ett arbete” har regeringen beslutat att kalla 120 000 till 150 000 arbetsoförmögna till arbetskraften med hot om indragna bidrag om de vägrar.

Regeringen spelar också med det etniska kortet för att splittra befolkningen. Den romska befolkningen prioriteras för dessa tvångsarbeten. Det var säkert detta som Wauguiez, som är fransman, avsåg när han i sina berömmanden yttrade: ”Romernas situation har fått början till en koordinerad lösning tack vare regeringens beslutsamma aktion”.

En ledare för fackförbundet LIGA säger att ”lagen om rätt till strejk har nyligen ändrats…Nu är det en domstol som inom fem dagar skall avgöra om en strejk är legitim eller ej…I praktiken är det inte längre möjligt att strejka.” Trots detta tog facken för ordningsmakt och brandmän initiativ till protester efter det att Victor Orbán arrogant hade förolämpat dem, när de vägrade att befalla in sina pensionerade kollegor för att övervaka tvångsarbetena. ”Jag kommer att skicka er till min pajas minister”, skojade Orban. Den 16 juni begav sig 1000-tals av aktivister till regeringspalatset i Budapest för en ”clown demonstration”. Samma dag i sätet för 15 provinser ordnades också demonstrationer. 20 000 deltagare skrev under ett uttalande då de återtog sin röst på Fidesz, Orbans parti. En demonstrant med clownnäsa i Budapest skrev på sitt plakat: ”Jag var en idiot! Jag röstade på dem! Aldrig mer!”

Regeringen tog också till repression för att hindra folk att komma till Budapest. Bilar stoppades på motorvägarna, vilket ledde till trafikkaos. Personal från ordningsmakten som ville delta kallades in till tjänst.

Förbittringen i landet växer även på andra håll. 1000-talts studenter demonstrerade i juni mot stängning av universitet och mot minskning av det statliga studiestödet. Lärarfacket (PZC) protesterar mot ökad arbetsbörda, uppsägningar och nedläggning av allmänna skolor. I Kaposvár i södra delen av landet har föräldrar hungerstrejkat mot nedläggning av en skola och har fått stöd av lärarna. I Budapest ordnade en facklig aktivist ett upprop blad gamla elever, föräldrar och lärare för att öppna en nedlagd skola. Misslyckandet med regionaliseringsreformen och statens icke engagemang gentemot kommunerna har fått borgmästaren i Battonya i nordöstra delen av landet att skriva ned 21 krav varför han har gått i hungerstrejk och kedjat fast sig framför parlamentet. 2000 läkare har lämnat ett brev om att de kommer att säga upp sig till en notarie, om deras krav på lönehöjning inte bifalls.

Var och en i Ungern vet att före Orban, som tillhör ”högern”, satt Gyurcsány från ”vänstern” vid makten. Det var han som efteråt erkänt att han under två ljugit om Ungerns verkliga ekonomiska situation samtidigt som han ruinerade landet genom privatiseringar och förstörde landets industri. Så t.ex. såldes Budapest flygplats till ett tyskt företag. Gyurcsány regering bestod av maffiatyper ur den gamla nomenklaturan från Sovjettiden och som stöddes av en uppknuten fackföreningsrörelse.

Men nu omorganiseras fackföreningsrörelsen. 39 fack inom metallurgi, transporter, livsmedel, post, undervisning, media, radiotekniker, professionella brandmän…, oberoende fackföreningar som nyss har tagit fram ett manifest för undertecknande. Detta tar ställning emot minskning av sjukersättningar och betald semester, en förlängning av arbetstiden och ifrågasättandet av fackens rättigheter och till försvar för andra vunna rättigheter, särskilt understöd till de som är arbetsoförmögna. Facken kräver nu förhandlingar med regeringen på basis av dessa gemensamma krav.

Jan-Erik Gustafsson