nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Cameron dömer ut valutaunionen

2012-05-12


I en intervju med den brittiska tidningen Daily Mail hävdar Storbritanniens premiärminister David Cameron att det krävs ett betydligt djupare politiskt samarbete för att få ett fungerande euroområde.

”Vi tror att gemensamma valutor förutsätter gemensamma regeringar om de ska fungera bra”, säger han till Daily Mail.

Om euron ska fungera måste medlemsländerna därför ha en betydligt mer koordinerad politik för att synkronisera finanspolitik och skuldsättning, hävdar Cameron. Han pekar också ut EMU som unikt i sin brist på politisk samordning. ”Det finns inget område i världen som har en gemensam valuta utan att ha mer av en gemensam regering.”

Storbritannien står som bekant utanför euron och vid EU-toppmötet i mars vägrade David Cameron att skriva under euroländernas nya finanspakt. Storbritannien och Tjeckien är i dag de enda två EU-länder som står utanför.

I intervjun med Daily Mail försvarar David Cameron återigen sitt vägval med att det bästa för Storbritannien är att bevara sitt nationella självbestämmande.

”Jag har alltid var övertygad om att olika länder ibland behöver olika ekonomisk politik och räntor skräddarsydda för deras egna behov”, säger han. [Dagens industri 10 maj 2012.]

GÖSTA TORSTENSSON