nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Högerextremisterna går framåt i Grekland

2012-05-17


Det var inte bara vänstern som gick framåt i det grekiska parlamentsvalet den 6 maj. Det gjorde även extremhögern. Högerpopulistiska Oberoende greker fick 10,6 procent vilket ger 33 platser i parlamentet i Aten. Än värre är att det nynazistiska partiet Gyllene Gryningen, Chrysi Avgi, fick 7 procent av rösterna och 21 platser i parlamentet. Partiet leds av den 55-årige Nikolaos Michaloliakos, en före detta officer som sedan ungdomen deltagit i högerextrema politiska sammanhang.

- Fram till nu har Gyllene Gryningen setts som ett kriminellt parti, många av dess medlemmar har åtalats för att de överfallit immigranter och utfört rån. Det är en kriminell organisation som har många likheter med maffians. De är mycket reaktionära och rasistiska, säger journalisten Afrodite Politi till Flamman [10 maj 2012].

Partiets beskrivs som en av de mest aggressiva och antisemitiska grupperna i Europa och medlemmarna bär ofta svarta skjortor broderade med en symbol som bär tydligt släktskap med hakkorset. De vill förändra det politiska systemet med våld.

Gyllene Gryningen har gjort sig känt för att åka ut till Atens invandrartäta förorter på nattliga räder och slå ner immigranter. Det har även hänt att partiaktivister gjort brutala angrepp mot de massdemonstrationer mot EU:s åtstramningspolitik som skett i Aten de senaste åren.

Det nyfascistiska Folklig ortodox samling, Laos, lyckades däremot inte komma över 3-procentsspärren och mister därmed sina 15 mandat. Laos ingick i den koalitionsregering som tillsattes efter krav från Tyskland och Frankrike i slutet av förra året under ledning av den tidigare ECB-direktören Lukas Papademos, men deras två ministrar avgick i början av året eftersom regeringen inte kunde komma överens.

- Grekland betalar inte bara åtstramningspolitiken med kronor och ören, utan även med att samhället faller sönder. Gyllene Gryningens framgång är en av dess konsekvenser, säger Apostolis Papakostas, professor i sociologi på Södertörns högskola och Greklandkännare, till ECT [11 maj 2012].

GÖSTA TORSTENSSON