nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Vi kan lita på marknaden - ibland

2012-05-25


”Krymp EMU och särskilj det från EU så kan euron ha en chans att överleva. Men jag tror inte att det skadar att ha beredskap för att gå tillbaka till egna valutor igen.”

Det sade Philippa Malmgren, amerikansk ekonomiexpert och vd för investmentbolaget Principalis, när hon talade på Dagens Industris bankkonferens i Stockholm den 23 maj.

I detta fall kan vi nog lita mer på den transnationella finansmarknadens ”aktörer” än de federalistiska och högavlönade byråkrater som befolkar korridorerna i EU-högkvarterens Bryssel.

Torsdagen den 24 maj fick jag lära mig något nytt. Det finns en förening som heter Svenska Rikskapitalföreningen. På Dagens Industris debattsida tycker föreningens vd, Marie Reinius, att marknadskrafterna måste "få större svängrum".

Som om den finanskris som hemsöker euroländerna inte finns. I vilken verklighet lever finansmarknadens "aktörer"? Föreslår ett studiebesök i Aten, Dublin eller Madrid för att träffa "verklighetens folk", som en ledare för ett parti som knappt längre existerar uttryckte sig.

GÖSTA TORSTENSSON