nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Rekordstort norskt EU-motstånd

2012-08-03

EU-motståndet i Norge är större än på mycket länge. 74,8 procent av norrmännen säger nej till medlemskap i EU, enligt en opinionsmätning av Sentio som redovisas i dagstidningen Klassekampen. Även väljare till EU-positiva partier är negativa till EU. 69 procent av Höjres väljare skulle rösta nej till EU om det vore folkomröstning i dag.


- Denna massiva förflyttning från ja till nej bland högerväljarna bör vara ett bekymmer för partiledningen. Vi ser nu ett parti som är på kollisionskurs med väljarna, säger Heming Olausson, ordförande för norska Nei til EU, till Klassekampen.


- Jag tror att det är få som är villiga att spela med den stabila ekonomiska situationen i Norge. Det blir spännande att se om det kan komma att påverka partiets politiska program, säger Olausson.


I opinionsmätningen anger 17,2 procent av väljarna att de är positiva till ett EU-inträde, medan 7,9 procent inte vill ta ställning.


Nei till EU är systerorganisation till Folkrörelsen Nej till EU och är med nästan 30.000 medlemmar den största politiska organisationen i Norge.


GÖSTA TORSTENSSON