Varning för giftigt godis som godkänts av EU-byråkratin

Vanligt godis och läsk gör dina barn hyperaktiva. Nu varnar forskare för de farliga tillsatserna som Sverige tvingats godkänna på grund av EU.

En läsk om dagen kan ge barn beteendestörningar. Det visar en ny brittisk studie som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften the Lancet. Forskarna gav 153 treåringar och 144 åtta-nioåringar en daglig dos av azofärgämnen och konserveringsmedel E211 blandat i fruktjuice. En kontrollgrupp fick juice utan tillsatser.

Barnen som fick tillsatserna blev stökigare, mer rastlösa och hade svårare att koncentrera sig.

– Läskdrickandet ger det stora intaget av konserveringsmedlet. Folk kan få i sig för mycket av det, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor på Livsmedelsverkets toxikologiska enhet, till Aftonbladet. 

Det är känt sedan tidigare att tillsatserna förvärrar koncentrationsproblemen hos barn som fått den neuropsykiatriska diagnosen adhd. Nu står det klart att ämnena även gör andra barn överaktiva. De som ofta får i sig azofärger och konserveringsmedlet natriumbensonat (E211) blir överaktiva och okoncentrerade.

Azofärgämnena förbjöds i Sverige på 1970-talet på grund av allergirisker. Överkänsliga personer fick klåda och utslag.

– Vi ansåg att det var onödigt. Det finns alternativ till dessa ämnen och livsmedelsindustrin höll med.

Det resulterade i att man tog fram mildare färgämnen, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

I maj 1999 tvingades Sverige ta bort förbudet till följd av ett EU-direktiv. Men Livsmedelsverket fortsatte med kontroller för att se hur användningen av azofärgämnena utvecklades. Var tionde godissort innehåller azofärger idag, visar verket genomgång.

Förra året fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att se över kriterierna för användningen av tillsatser i livsmedel. Bland annat tittade man på azofärgämnena.

Resultaten publicerades i en rapport som visar att ämnena framför allt förekommer i livsmedel som är importerade från andra EU-länder eller länder utanför EU. Rapporten fastslår även att azofärgämnen används i fler livsmedel än tidigare.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp), tycker att Sverige borde återinföra ett förbud mot azofärgämnen.

– Sverige borde förbjuda ämnena nu. Det finns tillräckligt med bevis på att de är skadliga, säger Carl Schlyter till Svenska Dagbladet.

Han menar att azofärgämnen dessutom är helt onödiga.

– Deras enda funktion ör att ge färglösa livsmedel färg, vilket i sig är konstigt eftersom man enligt EU:s lagstiftning inte får vilseleda konsumenterna.

Carl Schlyter menar att ett svenskt förbud skulle tvinga EU-kommissionen att behandla ärendet och komma fram till ett av tre alternativa beslut. Antingen skulle Sverige få ha kvar förbudet, eller så skulle ett sådant beslut införas i hela EU, och det tredje alternativet är att EU-kommissionen underkänner det svenska förbudet.

- Men då kan man gå till EU-domstolen. Jag tycker att detta är ett utmärkt tillfälle för den nya regeringen att visa att man klarar av att driva en sådan fråga, säger Carl Schlyter till Svenska Dagbladet.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 105 Oktober 2007

 

Tillbaka eller Startsidan