nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Socialdemokraterna vill behålla Saudiavtalet
 

Socialdemokraterna har legat lågt i sin kritik av regeringen för planerna på att hjälpa diktaturens Saudiarabien att bygga en vapenfabrik, trots att försvarsministern Sten Tolgfors (m) har tvingats avgå.

Förklaring: Partiets politik för vapenexport skiljer sig inte stort från Moderaternas. Det var den dåvarande socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklunds undertecknade det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien 2005.

Och den nuvarande partiledaren Stefan Löfvens har sedan länge agerat som lobbyist åt den svenska krigsmaterielindustrin. ”Stefan Löfvens fälttåg till stöd för svensk vapenindustri är så omfattande att det kan få vem som helst att framstå som en fredsduva”, konstaterar Svenska Freds ordförande Anna Ek.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin kan inte lova att Socialdemokraterna bryter det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien när möjlighet ges om tre år.

– Jag vill inte ge några fromma förhoppningar om att vi säger upp avtalet om vi vinner valet, säger Urban Ahlin till Sydsvenskan.

– Faktum är att det inte är någon större skillnad mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vare sig när det gäller synen på vapensport eller säkerhetspolitiken i stort, säger Göran Greider, vänstersocialdemokrat och chefredaktör för Dala-Demokraten, till Svenska Dagbladet (1 april).

- Saudiarabien är en garant för den världsordning som USA vill upprätthålla och vår vapenexport är en del av våra nära kontakter med Nato. Frågan är inte om vi ska gå med i Nato utan när vi i praktiken ska gå ur?

Att Sverige i praktiken är medlem i Nato är en uppfattning som delas av Peter Wolodarski, politisk redaktör på Svenska Dagbladet.

– I officiella dokument heter det fortfarande att Sverige är militärt alliansfritt, men i verkligheten är vi ett av de mest integrerade länderna i Nato – dock utan att formellt vara medlem, skriver Peter Wolodarski i en krönika på Svenska Dagbladets ledarsida.

Men till skillnad från Greider vill högerliberalen Peter Wolodarski att Sverige även i formell mening ska bli medlem i krigsalliansen Nato. Han anser att den nuvarande ordningen är ”ett hyckleri som inte tål offentlighetens ljus”.

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 126 2012