Lena Sundström, frilansjournalist:
EMU är inte något roligt spel för ungdomar

JAG SITTER OCH läser i tidningen Resume om det nya spelet och läromedlet Greppa euron som är utformat som en solig resa genom Europa, riktat till gymnasieungdomar. Spelet är framtaget av branschorganisationen Svenskt Näringsliv och ska inom kort lanseras för landets gymnasielärare, som ska kunna använda det i undervisningen. Varför? Tidningen Resumes jury, som utsåg spelet Greppa euron till månadens webbvinnare, motiverade sitt val med "Listig manipulering att övertyga ungdomarna som i sin tur kan påverka sina föräldrar". 

OCH ANTAGLIGEN ÄR det precis det som det hela handlar om. Vi satsar några miljoner kronor på att svenska folket kommer att rösta "Ja" vid en folkomröstning gällande EMU. Vi satsar några miljoner kronor på att just du kommer att rösta "Ja". Hur mycket satsar du? Hur mycket sätter du emot? 

Jag sitter här med ett nyskrivet diplom i handen som säger att jag, Lena Sundström, nu greppar euron. Jag har till och med fått en stjärna för att jag har svarat så sätt på alla frågor. För att jag har förstått vad det hela handlar om. Egentligen. Som visar att jag nu har lärt mig att EMU inte kommer att innebära några stora läskiga förändringar vare sig för mig eller för någon annan. Som visar att jag har lärt mig att EMU framför allt kommer att handla om att det kommer att bli så mycket lättare att jämföra priser på en Big Mac i Svedala jämfört med priset på en Big Mac i Dusseldorf i framtiden. 

INTE FÖR ATT DET egentligen fanns något utrymme för några andra svar, eller inga svar alls. Och svarar man "rätt" så får man en guldstjärna och en massa bonuspoäng som man sedan kan mejla i väg direkt till läraren via spelet. För varför ska elever lära sig att tänka självständigt när de kan lära sig att tänka som Svenskt Näringsliv? Och man blir påverkad, naturligtvis blir man påverkad. För det är ändå ett trevligt spel, och det är dragspelmusik i bakgrunden och solen skiner. Och någonstans så sitter man ändå där och tänker 

att det var ju inte så dumt det här, och en massa ungdomar kommer att tänka samma sak efter mig. Och det är väl liksom det som är hela grejen. Att man ska sitta där och glömma bort att EU är en stormakt och inte något Interailkort som man köper för att underlätta resandet på semestern. Att man ska glömma bort att 

EMU handlar om ett valutasamarbete, och inte om roliga pengar som man slipper växla in på Forex. Och frågan är förstås vem som ska påminna en? Kanske finns det måhända någon rik intresseorganisation där ute som kan ta fram ett Greppa Schengen-spel som kan lanseras för landets skolungdomar. Ni vet, greppa Schengen, res i Europa med ett afrikanskt utseende och se hur långt 

du kommer. Övertyga Lufthansapersonalen om att ditt svenska pass är äkta och att företaget inte riskerar böter om det släpper ombord dig på planet, genom att sjunga "Din blomstertid nu kommer" eller "Ja må hon leva" utan brytning. 

ELLER KANSKE ETT Greppa arbetslösheten- spel. I EMU-länderna prioriterar man låg inflation och hög arbetslöshet. Upplev ett EMU-äventyr som tar med dig på en resa till sängen igen. Övertyga personalen på Manpower om att du är rätt kvinna/man för jobbet, och knåpa ihop lite trevliga jobbansökningar. Blir springvicket ditt får du ett diplom och en guldstjärna som du kan visa upp för din lärare. 

Det vore väl något? 

LENA SUNDSTRÖM 

KRITISKA EU-FAKTA Nr  78 December 2002

Tillbaka eller Startsidan