Norska EU-motståndare redo för kamp

Enligt en opinionsundersökning från Norsk Gallup, vill nu en majoritet av de norska väljarna gå med i EU. Norska EU-anhängare kräver en ny folkomröstning. Två gånger tidigare, 1972 och 1994 har norrmännen röstat nej till EU-medlemskap.

Sigbjörn Gjelsvik är ordförande i norska Nei til EU, en partipolitiskt obunden organisation som samarbetar med Folkrörelsen Nej till EU. Han tror att det rör sig om en tillfällig svängning i opinionen.  

– Det är svårt att ge någon enkel förklaring till den framgång som ja-sidan har haft, säger han till Kritiska EU-fakta. 

Han tycker att argumenten mot EU är lika starka nu som 1994. 

– EU har visat sig vara en dåligförvaltare av miljö- och naturresurser, lantbrukspolitiken och fiskepolitiken är en skandal. EU försöker bli ett mäktigt handelsblock och bygger murar mot resten av världen. Utanför EU har vi möjlighet att föra en annan politik och delta med en självständig röst i internationella förhandlingar. 

Nei till EU har över 22 000 medlemmar, och lokalgrupper över hela landet. Man rustar sig nu för en ny debatt om norskt medlemskap. 

Norges statsminister Kjell Magne Bondevik (Kristelig folkeparti) har sagt att han kan tänka sig att EU-frågan tas upp på nytt. I så fall kan det komma att ske i två steg. Först en folkomröstning om huruvida Norge ska ansöka om medlemskap. Och därefter, om det blir ja, en folkomröstning om medlemskap eller inte. 

Sigbjörn Gjelsvik är optimist.

 – Med den utveckling som EU tar, när fler och fler beslut flyttas till Bryssel, tror jag inte att en majoritet av det norska folket skulle rösta för ett medlemskap.

 KALLE HOLMQVIST 


KRITISKA EU-FAKTA Nr  79 Februari 2003

Tillbaka eller Startsidan