Lyckad kampanjupptakt i Stockholm

FOLKRÖRELSEN FICK EN lyckad kampanjupptakt i Södra Latins välbesökta gymnasium den 1 mars. I ett bejublat framträdande sopade artisten Ronny Eriksson bokstavligen rent hus med EMU-etablissemanget. Folkrörelsen ordförande Ingela Mårtensson och EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt redovisade pedagogiskt och klart nej-sidans och ja-sidans argument inför EMU-omröstningen. 

Kjell Dahle från Nei till EU i Norge och Lave Broch från Folkbevaegelsen mod EU i Danmark var särskilt inbjudna. De ingöt entusiasm i åhörarna genom att berätta hur deras länder vunnit folkomröstningar. 

DANMARK ÄR DET enda land so hittills fått rösta om EMU och då vann man. Norge har vunnit två omröstningar om EU-medlemskapet. 

Bägge framhöll att deras länder inte förlorat något ekonomiskt efter dessa omröstningar. Istället är det EMU-länder som Tyskland, Frankrike, Portugal och Irland som har stora problem med sina centralbankstyr- da ekonomier. 

Dahle betonade att det var viktigt att bygga breda allianser. 

Uteslut bara personer och organisationer med rasistiska åsikter i nätverksbyggande. Detta betyder att man inom nej-sidan ibland måste kunna samarbeta med personer och organisationer, som man på det personliga planet kanske inte gillar. Och för småpartierna räcker det inte med 5 procent denna gång. Nu är det mer än 50 procent som gäller, sade han. 

DAHLE FRAMHÖLL OCKSÅ att man inte skall godta ja-sidans argumentation att det inte finns något alternativ till EMU. Se på Danmark och Norge som har vunnit sina omröstningar. Och vad är demokrati utan alternativ, frågade han retoriskt. Han varnade också för att ensidigt svara på massmediautspel. Då riskerar kampanjen att bli defensiv. Sätt istället upp en egen dagordning och se till att ni träffar folk i deras vardagsliv, var ett av Dales många goda råd. 

Lave Broch betonade även han vikten av stor politisk bredd i nätverksbyggande från vänster till höger. För Danmark var det viktigt när Jyske Banks direktör gick ut offentligt och sade nej till EMU, senare också till EU-militär och kritiserade EU:s byråkratiska regelverk. Detta skapade oro på ja-sidan. 

LAVE BROCH TIPSADE också om att uppmärksamma välkända personer som har gått från ett ja till EU till ett nej till EMU. Det väckte t.ex. stor uppmärksamhet när Danmarks Ulf Dinkelspiel, chefsförhandlaren Ivar Norgaard gjorde just detta. 

Broch varnade för manipulerande opinionsmätningar, och rekommenderade att Folkrörelsen om möjligt gör egna undersökningar. En sådan som Folkebevaegelsen nyligen beställt visade att 70-80 procent av danskarna är emot den EU-grundlag som nu diskuteras i EU-konventet. 

MELLAN FÖREDRAGEN underhöll Hasse Nilsson från Lärarförbundet med EU- och EMU-kritiska sånger till pianoackompanjemang. Kampanjupptakten avslutades med att det ungdomliga och jazzinspirerade bandet Red Pepper fick kraftiga applåder för sin repertoar. När vi som var där lämnade aulan tänkte vi nog på Kjell Dahles råd. En folkomröstning innehåller ett stort mått av psykologi. Vi måste tro på att vi vinner den 14 september. Den känslan fick vi alla efter denna väl genomförda kampanjupptakt. 

JAN-ERIK GUSTAFSSON


KRITISKA EU-FAKTA Nr  8 0 April 2003

Tillbaka eller Startsidan