LO-krav splittrar högern 

MODERATERNA ÄR ensamma på jasidan att ta strid mot planerna på någon form av EMU-buffert. - Nu när fondsocialismen är på marsch igen får vi se vilka som är medlöpare och vilka som står emot, säger Bo Lundgren. 

Lundgrens reaktion är ”obegriplig”, menar Svenskt Näringsliv, vars EU-expert Johnny Munkhammar tycker att regeringens förslag är ”harmlöst”. 

De andra borgerliga ja-partierna har reagerat på samma sätt. – Regeringen vill ju att förslaget ska genomföras oavsett om vi går med i EMU eller inte, påpekar folkpartiets Karin Pilsäter, som menar att långtidsprognoserna visar att det behövs ett högre överskott under en period. 

Därför talar Pilsäter om en ”snuttefilt för LO”; det är utformat för att LO ska kunna säga ja till EMU, men innebär ingen ”fondsocialism”. Kristdemokraterna för ett liknande resonemang. 

MATS ODELL (KD) kallar Bo Lundgrens utspel ”överilat”. – Bo Lundgren är fullständigt fel ute. Vi kommer aldrig att stödja några buffertfonder. Vad vi kan tänka oss är ett högre överskottsmål för den offentliga sektorn. Vi vill nämligen inte, till skillnad från moderaterna, att staten ska gå med underskott, säger Mats Odell. 

Moderatledaren riktar däremot hård kritik mot vad han kallar ”LO:s oblyga försök att använda euron som alibi för mer socialism”. 

Folkpartiet, kristdemokraterna och Svenskt Näringsliv menar alldeles uppenbart att det bästa sättet att hantera frågan är att bagatellisera den, säger Bo Lundgren. 

Han lovar också att göra valet 2006 till ett ”löntagarfondsval”.

 GÖSTA TORSTENSSON 

KRITISKA EU-FAKTA Nr  8 0 April 2003

Tillbaka eller Startsidan