Vice riksbankschefen Villy Bergström:
Lånen blir inte billigare i EMU

Göran Persson löfte om lägre räntor om vi går med i EMU bygger på fel resonemang, menar vice riksbankschefen Villy Bergström. Den svenska räntan styrs av konjunkturen, inte räntenivån inom EMU.

I sitt förstamajtal i Katrineholm lovade Göran Person att räntan skulle sjunka om Sverige går med i EMU. Alla med huslån kunde därför se fram emot lägre månadskostnader vid ett ja till euron i folkomröstningen i höst.

Men det är en verklighetsbeskrivning som vice riksbankschefen Villy Bergström anser vara felaktig.

Att räntan är högre i Sverige beror på konjunkturen, inte på att vi sår utanför EMU, menar han.

– Om det vore en fördel för Sverige att ha samma ränta som ECB, så skulle riksbanken naturligtvis sänka till samma ränta. Men räntan är anpassad till att Sverige har högre tillväxt och lägre arbetslöshet än stora länder i EMU-området, säger Villy Bergström till LO-tidningen.

– Vi har en tillväxt som är tre gånger så snabb som i Tyskland och en arbetslöshet som är mindre än hälften av den tyska. Sverige går mycket bättre än Tyskland och då ska vi också ha en högre ränta.

Det är det som är själva poängen med att ha en egen ränta.

Följaktligen menar han att Sverige inte heller alltid behöver ligga över euroområdets räntenivå.

– För ett och ett halvt år sedan hade Sverige lägre ränta än EMU, så det skiftar efter hur konjunkturen utvecklas om man har en egen räntepolitik. Ibland har vi högre ränta och ibland har vi en lägre.

EVA-BRITT SVENSSON

KRITISKA EU-FAKTA Nr  82 Juni 2003

Tillbaka eller Startsidan