Pangloss Persson

Statsminister Göran Persson har kastat sig in i EMU-kampanjandet med gott humör. Likt en sentida kopia av Voltaires romanfigur, informator Pangloss, förklarar han att vi lever i den bästa av världar.

I sitt första majtal muntrade Persson upp dysterkvistarna i Kommunal med att det ordnar sig med era löner bara vi går med i EMU. En sektionsordförande i Kommunal undrade om hon kunde få in en passus om det i avtalet. Vid ett ja till EMU i folkomröstningen garanteras alla kommunalare minst fem procent i löneökning varje år i fem års tid. Hon var övertygad om att kommunalarna då skulle se lika hoppfullt på EMU som statsministern.

Även för magsura kongressande TCO-are kom statsministern med ett tröstens ord. Det ordnar sig nog med höjda tak i sjuk- och föräldraförsäkringen bara vi går med i EMU, spådde han. Vid en Metallkonferens i början av juni kom statsministern med ännu ett glädjebudskap. Minst 100.000 nya jobb uppstår i offentlig sektor bara vi går med i EMU.

Vi lever sannerligen i den bästa av EMU-världar.

Pangloss Persson borde göra en rundresa i Europa. Det finns enligt uppgift gott om håglösa och melankoliska fackföreningsmänniskor som behöver piggas upp.

I Österrike pågår en generalstrejk mot regeringens planer på att dra ned pensionerna och höja pensionsåldern. Varför gnäller alptoppsnissarna? De får ju trots allt pension. Även fransmännen strejkar mot sänkta pensioner. Men är det verkligen säkert att vinpimplande grodätare är förtjänta av pension? Frågan tål att ställas.

Ordning och reda råder numera i Tyskland. Historien har hunnit ifatt detta ärorika land. En av kaiser Vilhelms krigsmål under första världskriget var att införa en enhetsvaluta i Centraleuropa.

Äntligen har drömmen gått i uppfyllelse. Det tog tid och var inte gratis. När D-mark ersatts med euro måste därför enligt kansler Gerhard Schröder arbetslösa tyskar nöja sig med en halverad a-kasseperiod.

Den bästa av världar blir snart ännu bättre. Den genomsnittliga arbetslösheten bland dagens euroländer är 9 procent. Det är dubbelt så mycket som i utanförskapsländerna Danmark, England och Sverige. Men när dessa går med i EMU kommer den genomsnittliga arbetslösheten i euroområdet med matematisk säkerhet att sjunka flera procentenheter.

I den bästa av världar behöver vi inte betala någon ränta alls på bostadslånen. Orsaken är att i den bästa av världar förutses till allas belåtenhet konstant ekonomisk depression. Europeiska centralbanken låter därför i en första etapp sänka räntan till noll. I en andra etapp kommer räntan att underskrida noll. Bankerna kommer att annonsera "låna 100 euro, betala tillbaka 95 euro".

I den bästa av världar skiner solen varje dag, milda regn fuktar under natten de skattesubventionerade åkrarna och besvär med tilltagande ledstelhet i medelåldern är inte längre en folksjukdom.

MARTIN LINDBLOM
chefredaktör för LO-tidningen

KRITISKA EU-FAKTA Nr  83 Juli 2003

Tillbaka eller Startsidan