Tänk att Göran Persson kunde sjunka så lågt

Nu är det snart bara två månader kvar till folkomröstningen om vi ska behålla den svenska kronan eller om vi ska byta ut den mot euron.

Många med mig hade säkert hoppats på att vi skulle få en omfattande och saklig debatt i frågan, men så blev det tyvärr inte.

Det har säkert begåtts övertramp i debatten från båda sidorna, men på vissa personer ställer i alla fall jag högre krav än på andra. Att vår partiordförande Göran Persson kunde sjunka så lågt som han har gjort trodde jag inte!

Jag kan till nöds förstå att han har satt munkavle på ett antal framstående socialdemokrater, men på det sättet han gjorde det är ofattbart. Det var inte okänt för Göran Persson att fyra möjligen fem av de statsråd han utsåg för drygt ett halvår sedan hade uppfattningen att ett medlemskap i EMU var ofördelaktigt för Sverige.

Dessvärre är signaleffekten förödande, vilket självklart Persson insåg, nämligen att socialdemokrater i "karriären" väljer att hålla käften!

Det är beklagligt, eftersom mer än hälften av de socialdemokratiska sympatisörerna kommer att rösta nej. Aldrig tidigare har väl den socialdemokratiska riksdagsgruppen varit så nollrepresentativ.

Munkavledebatten tror jag har gynnat nej-sidan, men frågan är om inte den idiotförklaring Göran Persson utsatte oss nejsägare för betyder ännu mer. För min del uppfattar jag det som oförskämt och det borde vara under Göran Persson värdighet, om han nu har någon, att påstå att nej-sidan inte har ett enda bra argument för att behålla kronan. 

Vad vi ser är den gamla Persson som tonar fram, han som petar avvikande kommunalråd i magen och kallar oliktänkande social- demokratiska kvinnor för kommunister. Den mys-Persson som dansar med kor och leker tysta leken med Luuk vi upplevt under de senaste åren tycks vara borta.

Att beskriva EMU-projektet som ett gräsrotsinitiativ kommer att bli svårt för ja-sidan. Ju längre debatten framskrider framstår det som uppenbart att det är ett maktelitprojekt som ska tryckas på vanligt folk uppifrån, på något annat sätt kan i alla fall inte jag tolka laguppställningen på ja-sidan.

Vad sägs om anfallskedjan Jacob Wallenberg, Carl Bildt, Sören Gyll, Bo Lundgren med Göran Persson som center, ganska många högeryttrar, eller hur?

STIG MALM
tidigare ordförande i LO

KRITISKA EU-FAKTA Nr  83 Juli 2003

Tillbaka eller Startsidan