Berlusconi vill ha snabbt beslut om EU-konstitutionen

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi gjorde i EU-parlamentet i Strasbourg i början av juli sitt första framträdande som EU:s ordförande.

En av de viktigaste uppgifterna i höst blir att leda förhandlingarna mellan EU:s regeringar om en ny konstitution.

Berlusconi vill att det ska gå snabbt. Vid EU-toppmötet under midsommarhelgen beslutades att förhandlingarna ska vara klara senast i vår. Berlusconi siktar dock på att slutföra dem redan före decembers utgång och han vill att medlemsstaterna håller sig till det förslag som EU:s framtidskonvent lagt fram.

Vi kommer inte att kunna omförhandla eller riva upp det som konventet kommit fram till. Vi måste koncentrera oss på det verkligt kontroversiella delarna, sade han.

Berlusconi uppgav också att han vill stärka Europas röst i världen och dess band med USA. Det finns ingen motsägelse mellan ett starkt europeiskt engagemang och en lika stark transatlantisk solidaritet, sade han. Berlusconi tillhör de EU-ledare som i upptakten till Irakkriget stödde USA:s president George W Bush.

Bland det italienska ordförandeskapets prioriteringar finns också nyliberala ekonomiska reformer och stärkt gränsbevakning mot illegal invandring.

EVA-BRITT SVENSSON


KRITISKA EU-FAKTA Nr  84 Augusti 2003

Tillbaka eller Startsidan