Sänkt skatt gav finsk baksmälla

Misshandeln och våldsbrotten har ökat kraftigt. Rattfylleriet har blivit värre. Vanliga rattfylleribrott har ökat 10 procent. Grova med 20. Och unga tjejer dricker allt mer. Det är priset för den chocksänkta alkoholskatten i Finland.

Den första mars sänktes alkoholskatten med 20 procent i genomsnitt. Skatten på starksprit sänktes med 44 procent och öl med 32 procent. Vinskatten sänktes med 10 procent.

Inte mer än ett halvår efter att spritskatten sänkts har larmrapporterna avlöst varandra om de stigande alkoholrelaterade skadorna.

År 2002 skördade alkoholen omkring 2.400 människors liv,

Man räknar nu med att den alkoholrelaterade dödligheten kommer att öka med 500-600 personer per år, säger alkoholforskaren Esa Österberg.

Före skattesänkningen drack finländarna årligen 9,4 liter per person i genomsnitt (utslaget på alla invånare i alla åldrar). Efter skattesänkningen ligger takten i konsumtionen på årsbasis på 10,8 liter.

Anledningen till att Finland sänkte skatten så kraftigt var att politiker och myndigheter befarade att det skulle bli skytteltrafik över Östersjön till Tallinn när Estland blev medlem i EU den första maj.

Går man Östersjön runt är spritskatten i runda slängar 30 kronor litern i Baltikum och Polen, 50 i Tyskland, 70 i Danmark, 100 i Finland och 200 i Sverige (och 300 i Norge).

Även efter den finska skattesänkningen är alkoholen betydligt billigare i grannlandet Estland, där starksprit kostar en tredjedel, öl är 50 procent billigare och vin 20-30 procent billigare.

Alkoholforskarna på Stockholms universitet konstaterar efter vad som hänt i Finland att förhållandet mellan sänkt skatt och ökad konsumtion förefaller vara ett till ett; sjunker priset med x procent går försäljningen upp med x procent.

EVA-BRITT SVENSSON

Kritiska EU-fakta nr 93 Oktober 2004

 

Tillbaka eller Startsidan